’Gezondheid en groen zijn kernwoorden voor de toekomst’

Niek Roozen was betrokken bij elke Floriade sinds 1972. Eerst als student, later als lid van het werkteam en in 2002 als hoofdontwerper. Daarnaast verzorgde hij sinds 1982 over de hele wereld Nederlandse inzendingen. Bij de Floriade in Almere is Roozen onderdeel van het Groenteam dat verantwoordelijk is voor het bestaande groen en het arboretum.

Roozen ziet de totstandkoming van de komende Floriade met vertrouwen tegemoet. „Ik heb het vaker meegemaakt, de openingsdatum staat vast, daar is geen discussie over. Als het af moet zijn, is het ook af.” Inmiddels is hij 3,5 jaar aan het werk aan de groenstructuur van de Floriade in Almere, samen met andere externe partijen. Van de totaal 2.500 bomen die op het tentoonstellingsterrein worden geplant, waarvan 2.300 in het arboretum, is bijna 95% aangeplant. Alleen dit najaar worden nog een aantal grote maten bomen voor op het centrale plein aangevoerd.

Niek Roozen bij de aanleg van de Nederlandse inzending in Suncheon, Zuid-Korea (2013).

Toch ziet Roozen ook dat wereldtuinbouwtentoonstellingen meer worden gewaardeerd in het buitenland dan in Nederland zelf. Wat opvallend is aangezien de tuinbouw zo belangrijk is voor ons land, in combinatie met onze expertise op gebied van kassenbouw, voeding, onderzoek door Wageningen, veiling Royal FloraHolland. „We zouden hier apetrots op moeten zijn”, verzucht Roozen. „Gezondheid en groen zijn de kernwoorden voor de toekomst. Voedingstuinbouw en sierteelt vervullen hier een heel belangrijke rol in.”

Lees het hele interview met Niek Roozen in Tuin en Landschap 8. Heb je een digitaal abonnement, dan kun je het artikel hier lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties