‘Onkruidbestrijding met heet water is kwestie van maatwerk’

Sponsored content. De belangstelling voor de inzet van heetwatermachines in de strijd tegen onkruid neemt toe, signaleert Mantis ULV. Hoveniers zijn vaak echter nog zoekende naar de manier waarop ze het beste met een dergelijke machine kunnen omgaan. „Iedere hovenier moet uitzoeken wat voor hem het beste werkt.”

Roundup was tot voor kort dé remedie tegen onkruid. Jarenlang verkocht het van oorsprong Duitse bedrijf Mantis ULV dan ook vooral machines om zo efficiënt mogelijk Roundup mee te verspuiten. „Onkruidbeheersing is één van onze belangrijkste aandachtsgebieden”, vertelt Harmen Frens van Mantis ULV, dat zich richt op de ontwikkeling, productie en verkoop van ULV-spuitsystemen. „Toen de inzet van Roundup op verharding verboden werd, begonnen we met onkruidbestrijding op basis van heet water. De overname van  het complete Weedsolutions-programma was wat dit betreft de kers op de taart. Hiermee werden we producent van de BioMant-heetwatermachines voor een groot aantal dealers in ons land.”

BioMant-varianten

De BioMant-machine is er volgens Frens in een kleine, midden- en grote variant. „Voor de particuliere ruimte zijn de kleine en middenvariant het meest geschikt. De WS-Mini is een lichte en handige machine, die zich leent voor gebruik door één persoon. De WS-Compact weegt 200 kg en heeft een robuuster frame, waardoor deze verrijdbaar is en geschikt is om – in combinatie met een watertank en stroomaggregaat – te vervoeren op een aanhanger. Omdat je dan geen water en stroom hoeft af te tappen, is deze machine ideaal voor inzet bij parkeerplaatsen en in openbaar gebied.”

Beide machines hebben een lagedrukfunctie voor de behandeling van onkruid, en een hogedrukfunctie voor reiniging. „Ook zijn ze allebei uitgerust met een thermostaat en kan de gebruiker dus zelf de temperatuur instellen.”

Gecombineerde aanpak

Volgens Frens hebben eigen onderzoek van Mantis ULV en diverse studies uitgewezen dat heet water een effectieve manier is om onkruid te lijf te gaan. „De energie die in heet water zit, wordt heel goed overgedragen op het onkruid, waardoor de cellen in de plant snel kapot gaan. Vergelijk het met wanneer je met je vinger door de vlam van een kaars gaat: dat kun je meestal wel hebben, terwijl je huid beschadigd raakt wanneer je je vinger door een straal kokend water haalt. Water kookt als het ware door; dat is ook het geval wanneer het water op het onkruid komt. Daarbij raak je met een heetwaterstraal niet alleen de bovenkant, maar kom je echt in het hart van de onkruidplant.”

Frens geeft toe dat inzet van heet water bij wortelonkruiden doorgaans minder effectief is. „De wortels zelf kun je immers nooit raken. Maar feit is dat bij wortelonkruiden alle alternatieve methoden minder effectief zijn dan chemische bestrijding. Sowieso is de gecombineerde aanpak van vegen en heet water het beste.”

Zoektocht

Mantis ULV signaleert dat er veel belangstelling is voor de heetwatermachines. „Zeker nu de Roundup-machines verboden zijn, is iedereen er zich van bewust dat het roer om moet. Ik merk wel dat veel hoveniers nog niet precies weten hoe ze een heetwatermachine het beste kunnen inzetten; dit is een zoektocht. De juiste toepassing hangt af van ieders eigen voorkeuren. De ene hovenier zet de machine het liefst op een aanhanger en de ander niet, de een werkt liever met een lange slang en de ander met een korte slang et cetera. Alleen met de aanschaf van een heetwatermachine ben je er niet; je moet er ook op de juiste manier mee omgaan en kijken wat voor jou als hovenier het beste werkt. De inzet van heet water tegen onkruid werkt perfect, maar is wel een kwestie van maatwerk.”

Mantis ULV is als standhouder aanwezig op het seminar Onkruidbeheersing van Tuin en Landschap en Wellantcollege in Houten op 21 september.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties