Op reis

Het is zover! We zitten in het vliegtuig naar Singapore. Vier weken rondtrekken door Maleisië. Dat is het idee. Met zijn tweetjes. We hebben twee overnachtingen geboekt en voor de rest zien we het wel. Dat is ons ware vakantiegevoel!

Ondanks dat we ons ter plekke laten leiden, zijn we al maanden in voorbereiding. Want wat neem je mee? Als backpacker moet vier weken overleven in één rugzak passen. Maar het is gelukt! Twee rugzakken van amper tien kilo, schoon aan de haak, leggen we op Schiphol op de lopende band.

Ook zakelijk heb ik veel moeten regelen. Ik ben nog nooit zo lang achter elkaar weggeweest. Ik moet u eerlijk zeggen dat ik wel getwijfeld heb of ik hier goed aan doe. Laatst sprak ik een collega die vijf weken wegging, maar die had wel vijftien man personeel om de boel draaiende te houden. Ik werk alleen. Da’s toch een verschil.

Wie neemt de telefoon op als ik er niet ben? Hoe zorg ik dat er werk is na mijn vakantie? Want financieel boet je toch in. Maar gelukkig zijn er voldoende opdrachten. Projecten die maanden op slot zitten, worden vlotgetrokken als ik zeg dat ik een maand op reis ga. Eigenlijk is dit de manier. Gewoon zeggen dat je lang weg gaat en je verkoopt de ene na de andere opdracht.

Op de laatste middag krijg ik nog het telefoontje waar ik op zat te wachten. Weken was er druk overleg geweest, maar het is gelukt! Het project gaat door. Een mooie tuin waar weken werk in zit. Op één punt ging de opdrachtgever niet akkoord: 25% voorschot bij opdracht. „Alles goed en wel, Ruud, maar je krijgt je geld zodra je terugkomt.” Daar ga ik mee akkoord. Met een goed gevoel gaan we op reis. Om straks weer met een goed gevoel terug te komen.