Oproep voor nominaties boom van het jaar 2016

De LTO Cultuurgroep voor Laan- en parkbomen roept kwekers, handelaren en professionele gebruikers op om bomen te nomineren als boom van het jaar 2016. Het thema is ’Bomen voor bijen en hommels’.

Het nomineren van bomen die geliefd zijn bij bijen en hommels of anderszins een opvallende positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit en het ecosysteem kan tot 1 november 2015. Stuur een e-mail naar boomvanhetjaar@hortipoint.nl met uw naam, de naam van de boom, een korte motivatie van uw nominatie en een foto van de genomineerde boom.

Voldoende verkrijgbaar
Behalve het feit dat de boom van bijzondere betekenis moet zijn voor bijen, moet deze ook in voldoende mate verkrijgbaar zijn bij Nederlandse kwekers. Tevens wordt bij de beoordeling gekeken of de boom gezond groeit, ook in landen die voor Nederlandse kwekers belangrijke exportmarkten zijn.

Een jury van deskundigen zal uit de voorgedragen bomen een keuze maken welke worden genomineerd voor de verkiezing. Tijdens de Boomkwekerijdag in januari 2016 zullen aanwezigen kunnen stemmen op de genomineerde bomen.

Beeld Bob Peterson