Orchideeën afgemaaid door fout op tekening

De gemeente Almere kreeg onlangs een officiële waarschuwing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wegens het afmaaien van beschermde orchideeën. Nu blijkt dat een fout in een beheertekening de oorzaak is geweest van de overtreding.

Eind mei constateerden leden van de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) dat nabij Almere orchideeën waren afgemaaid. De werkgroep deed daarop aangifte van de overtreding.

Een woordvoerder van de gemeente laat hierover weten: „Ondanks het feit dat het ons in detail bekend is waar in onze stad welke orchideeën staan, is het in dit geval helaas toch misgegaan. We hebben een fout gemaakt in de beheertekening op basis waarvan de aannemer de maaiwerkzaamheden uitvoert. Op deze tekening hebben we het bewuste gebied onterecht aangemerkt als ‘extensief gazon’. Deze fout is inmiddels hersteld.”

Flora- en faunawet
De aannemer gaat in dit geval ook niet helemaal vrijuit: „De aannemer was, in het kader van de Flora- en faunawet, in het bezit van andere documenten waarin het betreffende gebied wél op de juiste manier is aangeduid. Ook hebben de medewerkers een flora- en faunacursus gevolgd zodat zij beschermde soorten kunnen herkennen. We hebben de aannemer hierop aangesproken”, aldus de woordvoerder van de gemeente Almere.

Beeld Llez