Oud-bestuursvoorzitter SVS overleden

Maandagavond is op 72-jarige leeftijd Doeke Faber overleden. Faber was oud-voorzitter van Stichting Vakinformatie Siergewassen, de uitgever van Tuin en Landschap. Faber leed al geruime tijd aan een ernstige ziekte.

Doeke Faber heeft tal van functies bekleed binnen de sierteeltsector en daarbuiten. Hij had onder meer een bestuurlijke rol in Bloemenbureau Holland en het Productschap Tuinbouw en was oud-voorzitter van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland. Onder zijn voorzitterschap vond de fusie plaats tussen de bloemenveilingen FloraHolland en VBA.

Sierteelt
De belangrijkste functie van Faber was misschien wel als vertegenwoordiger van de Nederlandse sierteelt in het buitenland. Ook na zijn pensionering bleef hij lange tijd actief, onder meer als voorzitter van de internationale producentenorganisatie AIPH. Tot aan zijn dood was hij adviseur van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2016 in het Turkse Antalya.

Overgang
Zes jaar geleden heeft Faber als bestuursvoorzitter van de Stichting Vakinformatie Siergewassen de overgang geleid van Tuin en Landschap van uitgever Reed Business Information naar uitgeverij BDU in Barneveld. SVS is sinds 2016 zelfstandig.

In 2009 werd een ernstige ziekte bij Faber geconstateerd. De medische vooruitzichten waren op dat moment een half jaar. Faber legde zich daar echter niet bij neer en reisde de wereld af op zoek naar de beste behandelmethode. Dit heeft hem nog zes actieve jaren gegeven.