Overgroot deel Nederlanders wil meer buiten zijn

Het overgrote deel van de Nederlanders (78%) wil meer buiten zijn. De meeste Nederlanders brengen in de wintermaanden echter zo’n 90% van hun tijd binnenshuis door. De belangrijkste redenen hiervoor zijn slecht weer en gebrek aan tijd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR en Staatsbosbeheer.

Het onderzoek, in opdracht van buitensportwinkel Bever, werd onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder gehouden. Tweederde van de Nederlanders geeft aan dat ze tijdens de winter weleens de hele dag binnen blijft.

Een kwart gaat minstens één dag per week de deur niet uit, hoewel slechts 17% het prettig vindt om de hele dag binnen te zijn. Als er naar buiten wordt gegaan is het om te wandelen, fietsen en tuinieren.

Leeftijdsgebonden

De tijd die mensen buiten doorbrengen hangt onder andere samen met leeftijd. Jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar zijn vaker een hele dag binnen dan mensen uit de andere leeftijdsgroepen. Ze zijn druk met studeren, hun carrière en het onderhouden van sociale contacten.

In zijn algemeenheid geldt dat slecht weer en geen tijd de belangrijkste belemmeringen zijn. Ook worden redenen als ‘te lui’, ‘geen idee over wat buiten te doen’, ‘geen gezelschap’ en ‘gezondheid’ als redenen genoemd.

Gezond

Van de geïnterviewden geeft 92% aan dat buiten zijn gezond is. Dit is dan ook de meestgenoemde reden om er in de vrije tijd op uit te gaan. Op de tweede plaats staat ‘genieten van de natuur’, gevolgd door ‘tot rust komen’, ‘gezellig samen zijn’ en ‘om op te laden’.

‘De tuin onderhouden’ wordt als reden om naar buiten te gaan vaker genoemd naarmate de leeftijd toeneemt, en vooral door 45-plussers, terwijl ‘een sportieve uitdaging’ vooral geldt voor 18- tot 35-jarigen. Iets meer dan de helft van de Nederlanders (51%) noemt zichzelf een buitenmens. Het zijn vooral de 45-plussers die zich in deze categorie mensen herkennen.