Overtreders W wint prijsvraag Floriade-paviljoen Almere en Amsterdam

Het ontwerpbureau Overtreders W heeft de prijsvraag ‘The Voice of Urban Nature, Paviljoen Floriade Expo 2022’ gewonnen. Zij zijn de ontwerpers voor de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor de Floriade Expo van 2022. Amsterdam en Almere willen met hun inzending laten zien hoe zij, samen met hun inwoners, bouwen aan een groene stad.

Aan drie ontwerpbureaus is gevraagd om een ontwerp te maken voor de buitenruimte en het paviljoen. Hierin kan de expositie plaats vinden. Ook is de ontwerpers gevraagd om met de bouw van het paviljoen een bijdrage te leveren aan duurzaam herstel van de regionale economie.

Biobased paviljoen

Het plan van Overtreders W is een showcase van wat er momenteel mogelijk is op het gebied van biobased bouwen met lokale grondstoffen. Ook werpt het tegelijkertijd een blik op de toekomst. Hierbij maken zij enkel gebruik van natuurlijke materialen zoals hennepkalk en lisdoddekalk gemaakt van Amsterdamse Lisdodde, en Almeerse vezelhennep met kalk van oesters uit Zeeland en uit het drinkwater van Amsterdam.

Impressie van het plan van ontwerpbureau Overtreders W.

Natuur in de stad

Het basisprincipe van de Floriade inzending is een ontwerp waarbij de tentoonstelling, het paviljoen en de tuin onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Al deze onderdelen samen passen bij elkaar als één ruimtelijk gelaagde vertelling die de bezoekers met meerdere zintuigen kunnen ervaren.

Bezoekers kunnen daarnaast tijdens de Floriade ervaren hoe Amsterdam en Almere verbonden zijn met de natuur, middels diverse voorbeelden, podcasts en een film. Wanneer de Expo is afgelopen wordt het paviljoen gedeeltelijk in Amsterdam en gedeeltelijk in Almere herplaatst en hergebruikt voor een tijdsperiode van minstens vijftien jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties