‘Maak natuurinclusief bouwen verplicht’

  NL Greenlabel en Ballast Nedam Development zijn een petitie gestart om natuurinclusief bouwen verplicht te stellen. Met de petitie wordt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gevraagd om natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen.

  „De natuur verkeert in nood, de natuurlijke leefomgeving is in het geding, de biodiversiteit neemt rap af en daarmee zijn ook wij mensen in gevaar. We kunnen hier gezamenlijk iets aan doen door in de toekomst op een andere manier woningen, gebouwen én gebieden te realiseren door ‘natuurinclusief bouwen’ tot norm te verheffen,” schrijven de initiatiefnemers van de petitie.

  Natuurinclusief bouwen zorgt er volgens de initiatiefnemers voor dat we beter bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering. ook draagt het bij aan de biodiversiteit. Door natuurinclusief bouwen kan de leefomgeving gaan dienen als stadsecoduct. Natuurgebieden worden zo op duurzame wijze met elkaar verbonden.

  Bron: BrightVibes Foundation

  Natuurinclusief bouwen als norm

  Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt met de petitie gevraagd om natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen binnen ‘De Nieuwe Omgevingswet’. Hierin zouden volgens de initiatiefnemers de volgende maatregelen moeten worden opgenomen:

  1. Natuur in de woning; in iedere woning moeten er nestelgelegenheden zijn voor gebouwafhankelijke soorten zoals de huismus, gierzwaluw en vleermuizen.
  2. Natuur op de woning; alle platte daken dienen dubbel gebruikt te worden voor bijvoorbeeld zonnepanelen en/of vegetatie.
  3. Natuur in de buurt: iedere woning dient uitzicht te hebben op groen, de openbare ruimte moet voor minimaal 30% uit groen bestaan en er moet op loopafstand van de woning toegang zijn tot openbaar groen. 

  De petitie is hier te ondertekenen.

  Natuurinclusief bouwen
  Door natuurinclusief bouwen zijn we volgens de initiatiefnemers beter bestand tegen de effecten van klimaatverandering. (Foto: Alice Wielinga)

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties