Piet Oudolf wint Rotterdam-Maaskantprijs 2014

Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf is de winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs 2014. De jury prijst Oudolf niet alleen als creatief genie en vakman, maar vooral ook vanwege de maatschappelijke betekenis van zijn projecten.

Oudolf ontvangt de prijs vanwege de passie en gedrevenheid waarmee hij al 35 jaar de mogelijkheden en grenzen van de landschapsarchitectuur verkent. „Met zijn tuinen en parken verrijkt Oudolf het persoonlijke leven van velen en brengt hij mensen bij elkaar. Hij is in staat om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, met professionals en amateurs, als inspirator voor vakgenoten én als partner van buurtbewoners. Daarbij heeft hij zijn kennis voor een bijzonder breed publiek toegankelijk gemaakt: in zijn boeken, als docent én in zijn ontwerpen zelf.”

Voortdurende vernieuwing
Met de voordracht stelt de jury het aloude conflict tussen natuur en stad aan de orde. De jury meent dat het werk van Oudolf juist in deze stedelijke context van toenemende betekenis is. Niet alleen omdat hij met zijn ontwerpen de gevraagde groene kwaliteiten aan de stad kan toevoegen, maar ook omdat hij in staat is gebleken zichzelf te blijven vernieuwen, in antwoord op maatschappelijke ontwikkelingen.

Het pas opgerichte Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds, dat kleinschalige initiatieven voor stadstuintjes financieel ondersteunt, vindt de jury een sprekend voorbeeld. Het laat zien dat Oudolf nog altijd midden in de actualiteit staat, de volgende generatie ontwerpers kan stimuleren en hen kan voorzien van nieuwe bagage.

Nieuwe dimensie
Met zijn werk heeft Oudolf laten zien dat tuin- en landschapsontwerp veel meer kan zijn dan de aangename decoratie die de traditionele tuin met gazon, heg en bloemenperken biedt. Hij kwam met opzienbarende inzichten: dat een uitgebloeide bloem schoonheid bezit. Dat een tuin niet alleen in de lente en zomer het aanzien waard is, maar in de herfst een melancholische mooiheid kent, in de winter ‘heroïsch’ kan sterven. Kortom, dat de factor tijd een rol kan spelen in het ontwerp. Op die manier heeft hij daadwerkelijk een nieuwe dimensie aan het vak toegevoegd.

Rotterdam-Maaskantprijs
Piet Oudolf is de 19e winnaar van Rotterdam-Maaskantprijs. Hij ontvangt de prijs op vrijdag 14 november uit handen van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De Rotterdam-Maaskantprijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor één of meer personen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw in belangrijke mate stimuleren met publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap. De prijs is in 1978 ingesteld door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €25.000.