Pilotprojecten leertraject ‘Groen ondernemen en Groen doen’ bekend

Het project ‘Groen ondernemen en Groen doen’ gaat de tweede fase in. Het project is in december 2014 door de provincies Noord-Brabant en Overijssel in samenwerking met Entente Florale Nederland gestart.

In de eerste periode heeft de inventarisatieronde plaatsgevonden waarbij in beide provincies passende burgerinitiatieven zijn benaderd die in aanmerking konden komen voor dit project. Uiteindelijk zijn er in beide provincies drie initiatieven geselecteerd.

In de provincie Overijssel zijn dat Beleefrotondes in Ootmarsum, braakliggend terrein kwaliteitsvol en duurzaam inrichten in Liederholthuis en Nutstuinen en stadslandbouw in Zwolle. In de provincie Noord-Brabant gaat het om het Koningspark in Raamsdonksveer, Kleine Speeldernis in Zevenbergen en DE-Toltuin in Roosendaal.

Biodiversiteit
Het gaat hier om uiteenlopende buurtinitiatieven, van het aanleggen van een moestuin tot de herinrichting van een park. De gemene deler bij deze initiatieven is de ambitie om de biodiversiteit te vergroten.

Via het project ‘Groen ondernemen en Groen doen’ worden de initiatieven gelinkt aan professionele ondersteuners uit de groensector. Doel is om de groene kwaliteit van de initiatieven te versterken.

Begeleiden
Nu de zes pilotprojecten bekend zijn, gaat Entente Florale Nederland deze projecten de komende maanden begeleiden. Hierbij staan de volgende onderdelen centraal:
– betrokken partijen (ondernemers en inwoners) bij elkaar brengen;
– kennis van het groen inbrengen via het groene bedrijfsleven;
– aanbieden van een quickscan van het beplantingsplan.

Deze scan wordt uitgevoerd door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO). Tijdens deze scan wordt er gekeken naar het juiste assortiment planten, beheer en onderhoud, en de bijdrage aan biodiversiteit.

Aan het einde van dit jaar wordt een start gemaakt met de realisatie. De kennis en ervaring die via dit pilotproject wordt opgedaan, wordt tussentijds gedeeld via het netwerk van ‘Vitale Groene Stad’.