Plakstrips op bomen vangen alles behalve eikenprocessierups

In hun strijd tegen de eikenprocessierups brengen steeds meer particulieren plakstrips aan rond de stam van eiken. „Het is echt een rage. Je ziet het door het hele land!” Volgens Silvia Hellingman het van Kenniscentrum Eikenprocessierups heeft het plakken van de strips geen enkele zin. Het zou wellicht juist averechts kunnen werken: „De rupsen volgen de leider, als die vast komt te zitten kan de groep in paniek raken en massaal brandharen afschieten.”

Naar aanleiding van een artikel in het Dagblad van het Noorden ontstond veel ophef op Twitter over de methode. Foto’s van een vleermuis en een bonte specht die aan de strips bleven plakken maakten woedende reacties los. Verschillende overheden haasten zich te melden dat zij geen plakstrips toepassen.

Processierups ontspringt de dans

Naast vleermuizen en vogels blijven vooral veel insecten aan de strips plakken. Daaronder ook insecten die juist predateren op de eikenprocessierups. De beoogde slachtoffers van de strips zelf ontspringen de dans echter voorlopig.

„De eikenprocessierups zit hoog in de boom waar hij in principe zijn hele levenscyclus blijft. Alleen als de nesttemperatuur boven de 32 graden Celsius komt gaan de rupsen de stam af en zoeken een koelere plek in de grond. En dan is het dus nog maar de vraag hoe ze erop reageren.”

Minder hectisch dan vorig jaar

Hellingman verwacht overigens een minder hectisch eikenprocessierupsenseizoen dan vorig jaar: „De rupsen zijn nog rustig door het koelere weer. Vorig jaar hadden we een storm die voor veel verspreiding van nesten zorgde. Bovendien zijn er geen evenementen buiten waar in andere jaren veel overlast ondervonden werd. Ook zijn er dit jaar meer gemeenten die aan preventieve bestrijding doen. Juist vanwege de overlast van vorig jaar.”

plakstrips
Vergelijkbare plakstrip, maar niet in Nederlandse situatie. (Foto: Shutterstock)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties