Plantentuin Meise opent nieuwe Rozentuin

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts opende onlangs de nieuwe Rozentuin in Plantentuin Meise. De tuin is geïnspireerd op een ontluikende roos en ontworpen in een eigentijds design.

Het labyrint in het centrum, gevormd door twee spiralen, vertelt het verhaal van het ontstaan en de evolutie van wilde rozen en toont hoe ze verwant zijn. In de perken rond de zichtheuvel komt men te weten hoe vanuit de wilde rozen de tuinrozen werden geselecteerd en ontwikkeld.

„Vlaanderen investeert €103 miljoen om de Plantentuin in haar oude glorie te herstellen”, aldus Vlaams minister van Toerisme Weyts. „Deze magnifieke rozentuin draagt bij tot de toeristische profilering van onze regio. We investeren €300.000 in de ‘koningin der bloemen’ om haar te doen bloeien in Vlaanderen en ver daar buiten.”

Wilde rozen

Tijdens de laatste decennia heeft Plantentuin Meise een uitgebreide collectie wilde rozen aangelegd, bestaande uit 125 van de naar schatting 200 bekende soorten Elke spiraal vertegenwoordigt een groep van wilde rozen, gerangschikt volgens recent DNA-onderzoek.

Eén spiraal vertegenwoordigt een groep met Aziatische en Europese rozen, de andere spiraal omvat Aziatische en Amerikaanse soorten. Pal in het centrum van de tuin groeit de oudste van alle nog bestaande rozen: de ‘woestijnroos’.

De buitenkant van de tuin vertelt het verhaal van de cultuurrozen. Dit verhaal start met de historische Chinese en Europese rozen en ontplooit zich naar het ontstaan van de moderne rozenhybriden en hun evolutie. De focus ligt hier op resistente selecties en winnende planten van rozenkwekers uit de regio.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties