Eerste drijvende plantsoen te water gelaten

In de Rotterdamse nieuwe Maas is maandag een drijvend plantsoen te water gelaten. Het gaat om een 8×8 m groot prototype van het project ‘drijvend groen’. Dit is ontwikkeld door Urban-Green in opdracht van de gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat.

Het doel van de gemeente Rotterdam met het drijvende groen is de oude havens, die steeds meer in gebruik worden genomen voor woningbouw, te verfraaien.

Rijkswaterstaat heeft de opdracht om de waterkwaliteit te verbeteren en de hoeveelheid waterleven zoals waterdiertjes en vissen te vergroten. Het drijfgroen moet dus zowel aantrekkelijk als functioneel zijn.

Schuine vooroevers
Het drijvende eiland bestaat uit vier plantenbakken waar in eerste instantie siergrassen in geplant zijn. Op vier in het water liggende ’schuine vooroevers’ groeien water- en oeverplanten die een habitat voor waterleven vormen en het water zuiveren.

Later dit voorjaar zullen nog twee prototypes te water gelaten worden en zal een pilotproject van een jaar van start gaan. Uiteindelijk moet zo’n twee kilometer drijvend groen de wateren van de Rotterdamse havenbekkens sieren.

Beeld: Urban-Green