Positiever herstel van de economie verwacht door de ING

  Het komende jaar groeit de Nederlandse economie volgens de verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6 procent. In 2020 kromp de economie met 4,3%. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar wel positiever dan verwacht aan het begin van de coronacrisis.

  De krimp in het vierde kwartaal van 2020 zal volgens de ramingen van de ING minder groot zijn dan die in het tweede kwartaal. De contactbeperkingen zijn minder ingrijpend en bedrijven zijn beter voorbereid door het gebruik van bijvoorbeeld spatschermen en een aangepast businessmodel. Daarnaast zijn consumenten meer gewend aan de contactbeperkingen dan bij de eerste virusgolf van maart. De tweede lockdown heeft dus minder economische impact dan de eerste.

  Investeringen blijven in 2021 zwak
  De economische onzekerheid blijft groot. De uitrol van testen, quarantainebeleid en vaccins is veruit de belangrijkste onzekerheid die het hersteltempo bepaalt. Investeringen blijven daardoor ook in 2021 geruime tijd zwak, terwijl de consumptie en uitvoer sneller aantrekken. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het herstel in het eerste kwartaal nog gematigd zal zijn.

  Haarlemmermeer grootste economische krimp
  Uit recente CBS-cijfers blijkt dat de regio’s Haarlemmermeer en Amsterdam in het derde kwartaal van 2020 het sterkst krompen ten opzichte van een jaar eerder. Haarlemmermeer liet net als in het tweede kwartaal de grootste krimp zien met een afname van 19 tot 21 procent. De economie in Amsterdam kromp tussen de 6 en 7 procent. Alle regio’s zijn in het derde kwartaal van 2020 economisch minder hard getroffen door de coronacrisis dan in het tweede kwartaal.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties