Piet Oudolf bekroond met Prins Bernhard Cultuurfondsprijs

Tuin- en landschapsonwerper Piet Oudolf wordt voor zijn oeuvre bekroond met de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2013. Hij krijgt de prijs vandaag 11 november uitgereikt van koningin Máxima in Amsterdam.

Piet Oudolf krijgt de prijs vanwege zijn verdiensten op het gebied van tuin- en landschapsontwerp. Volgens het Cultuurfonds is zijn werk binnen deze disciplines uniek en toonaangevend. Met zijn werk en denkbeelden heeft hij bovendien aanverwante vakgebieden, zoals vormgeving en architectuur, een krachtige impuls gegeven.

Oudolf is een belangrijke representant van de New Perennial movement. Naast ontwerpen van privé-tuinen, heeft hij internationaal vooral naam gemaakt met ontwerpen van parken en openbare ruimten. Zo heeft hij in New York de Gardens of Remembrance in The Battery ontworpen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag op de WTC-torens.

Startkapitaal
Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van €75.000 verbonden. Daarnaast krijgt Oudolf een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van €75.000, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen.

Het Cultuurfonds kent de oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).