Project PlantenNu Het Groene Woud van start

In de gemeente Boxtel staan sinds begin december vijf jonge fruitbomen, mede gefinancierd door Streekfonds Het Groene Woud en het Prins Bernard Cultuurfonds. De bomen maken deel uit van het project PlantenNu Het Groene Woud 2016.

Daarmee wordt op particuliere grond in Nationaal Landschap Het Groene Woud beplanting aangebracht met als doel: meer biodiversiteit en een nog aantrekkelijker landschap. Met het planten van een pruimenboom gaven Ger van den Oetelaar (voorzitter Streekfonds Het Groene Woud) en Peter van de Wiel (wethouder gemeente Boxtel) het symbolische startschot voor de 2016-editie van PlantenNu.

Volgens Van den Oetelaar is het een project dat concreet laat zien hoe Streekfonds Het Groene Woud en gemeenten samen kunnen helpen bij het versterken van het landschap. „Maar we doen het niet alleen”, verzekerde hij. „PlantenNu maakt ook ondernemers en particulieren actief om te investeren in Het Groene Woud. Het is een project waar iedereen blij van wordt.”

17.767 stuks bos- en haagplantsoen
De belangstelling om aan dit project mee te doen, was groot. Er kwamen maar liefst 71 aanvragen binnen bij Projectbureau Orbis, dat de uitvoering leidt. De komende weken worden bij particulieren, verspreid door Het Groene Woud, 243 hoogstamfruitbomen, 93 laanbomen, 61 leilindes en 17.767 stuks bos- en haagplantsoen geplant. Koen van Hout van Projectbureau Orbis: „Ik vermoed dat we aan het einde van de winter het aantal van 71 locaties kunnen uitbreiden met nog eens tien tot vijftien particulieren.”

Aantrekkelijk voor vogels en insecten
Berry van Esch deed mee toen Michiel van Loon, zijn tuin- en landschapsarchitect, hem op PlantenNu wees. „Mijn tuin is omgeven door mooie natuur”, vertelt Van Esch. „We zijn nu bezig om daar met onze tuin op aan te sluiten. PlantenNu bood me daarvoor prima mogelijkheden.”

Landschapsarchitect Van Loon selecteerde daarvoor niet alleen de pruimenboom, maar ook vier appelbomen, drie notenbomen, een zwarte els en een gemengde haag. „Er komen ook houtsingels”, licht Van Loon toe. „Het zijn allemaal soorten die enerzijds het aanzicht versterken en anderzijds vogels en insecten aantrekken.”