Protestbos groeit uit tot varenparadijs

Het Volksbos tussen Maassluis en Vlaardingen, achttien jaar geleden aangeplant als protestbos, is inmiddels een paradijs voor varens geworden. Dit blijkt uit onderzoek door de KNNV. Vooral tongvarens voelen zich er thuis.

Eind 1992 plantten zo’n 8.000 mensen circa 16.000 bomen en struiken tussen Maassluis en Vlaardingen. Hiermee protesteerden zij tegen de komst van een mega-vuilstort. Dit zogenoemde Volksbos bestaat nog steeds en is daarmee het oudste, grootste en enige nog bestaande protestbos in Nederland.

Sinds 1996 monitort de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) het Volksbos. En wat blijkt: varens voelen zich er thuis. Vooral de tongvaren verspreidt zich er razendsnel.

Eikvarens op schietwilg in protestbos Volksbos Maassluis en Vlaardingen
Op een schietwilg in het Volksbos groeit zowel een brede eikvaren (boven) als een gewone eikvaren (onder). (Foto: Loek Batenburg)

Het Volksbos is onderdeel van de Lickebaert, het buitengebied tussen Maassluis en Vlaardingen. Dit gebied is door de KNNV twintig jaar lang onderzocht op varens omdat het de laatste decennia sterk is veranderd. Bestond het voorheen grotendeels uit grasland, nu is een groot deel bos geworden.

Zestien varens en elf ondersoorten
Hierdoor zijn er veel meer soorten varens aanwezig. In totaal zijn er zestien soorten varens gevonden en elf ondersoorten, (cultuur)variëteiten en hybriden van deze soorten. De onderzoekers vonden onder meer de tongvaren, de geschubde mannetjesvaren, de brede eikvaren en de gewone eikvaren.

Over het onderzoek is een rapport verschenen 20 jaar varenonderzoek in de Lickebaert. Het rapport bevat een beschrijving van het gebied, algemene informatie over varens en alle gevonden soorten en variëteiten worden beschreven. Ook bevat het rapport verspreidingskaartjes en enkele potentiële bedreigingen. Het rapport kan worden aangevraagd via gewestzuidholland@knnv.nl.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties