QR-code monumentale boom wint Flora- en Faunahack

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond de Flora- en Faunahack plaats. Honderd deelnemers ‘hackten’ met Open Data het flora- en faunadomein. Winnaar werd een QR-code voor monumentale bomen.

De eerste prijs op de Flora- en Faunahack werd gewonnen door ‘Treefie’. Hierbij krijgt iedere monumentale boom een eigen QR-code, zodat kinderen door het scannen daarvan met hun mobieltje alle gegevens van die boom in kunnen zien.

De deelnemers gingen in een hackathon 32 uur lang aan de slag met diverse flora- en faunavraagstukken. Wat is er mogelijk wanneer je data combineert met vraagstukken als bijensterfte, vraat door ganzen en het monitoren van de vleermuis?

Onder de ‘hackers’ waren wetenschappers, ambtenaren, studenten en burgers. Zij sloegen de handen ineen om samen tot nieuwe oplossingen te komen door verschillende vaardigheden en expertise samen te brengen.

Data
Voor de hackathon waren veel data beschikbaar gesteld. Zo stelde BIJ12 data beschikbaar uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) uit de periode 1995 – 2005. De NDFF is de meest complete natuurdatabank van Nederland met meer dan 70 miljoen gegevens van planten en dieren.

De winnaars van de Flora Fauna Hack, met de eerste prijs voor ‘Treefie’.