RIVM verwacht deze zomer veel tekenbeten

Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek worden gebeten. Afgelopen maand werden al aanzienlijk meer tekenbeten gemeld dan in eerdere jaren.

Teken kunnen met een beet de ziekte van Lyme overbrengen. Het is daarom belangrijk dat mensen zich na verblijf in het groen goed controleren op tekenbeten.

In de voorgaande drie jaar werden de meeste tekenbeten gemeld in de maand juli. Daarom is het de komende tijd extra belangrijk dat mensen zich goed controleren op tekenbeten. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers overdraagt.

Onderzoek
Mensen bij wie door een arts de ziekte van Lyme is vastgesteld kunnen meedoen aan een onderzoek om langdurige klachten na Lyme beter te voorkómen en te behandelen. Het RIVM is samen met de Lyme-centra van het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn dit onderzoek gestart. Mensen kunnen zich via tekenradar.nl of via de eigen huisarts aanmelden voor deelname.

Meer tekenbeten
Sinds de start van Tekenradar.nl in 2012 zijn er niet eerder zoveel tekenbeten gemeld in de eerste helft van het jaar. Er werden 4740 tekenbeten geregistreerd. Dat is 20% meer dan vorig jaar. De toename was vooral te zien in mei en in juni.

Vorig jaar bleek een extreem goed muizenjaar te zijn in grote delen van het land. Teken hebben hier baat bij aangezien muizen belangrijke gastheren zijn.