Rembrandt in bolbeplanting Rijksmuseumtuin

Afgelopen najaar werden ongeveer 25.000 bloembollen geplant in de tuin van het Rijksmuseum. Nu vlammen de warme kleuren van de bolgewassen de bezoeker tegemoet en geven het museum een vrolijk podium. Inspiratiebron was de tentoonstelling Late Rembrandt die tot 17 mei te bezichtigen was.

Het Rijksmuseum heeft dit voorjaar een ‘grootmeesterlijke’ omlijsting van bolgewassen gekregen. Hollands trots, de tulp, heeft in het beplantingsplan de hoofdrol. De keizerlijke ‘friet’ speelt een mooie tweede partij. Het ontwerp is van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten uit Utrecht, een samenwerking van landschapsarchitect Sander Rombout en beplantingsontwerper Sanne Horn.

Zij lieten zich inspireren door de schilder Rembrandt van Rijn. Voor de drie centrale plekken waar de bollen staan, heeft Horn drie aspecten uit het werk van Rembrandt in de beplanting verbeeld: het spel van licht en donker (clair-obscur), de warme gloed en het kleuren-DNA van Het Joods Bruidje. Elke plek heeft daarmee zijn eigen, onderscheidende thema gekregen.