Roest op perenbomen dit jaar erg talrijk

De schimmelziekte peer-jeneverbesroest is dit jaar erg talrijk. Dat meldt de Nederlandse Mycologische Vereniging op de website natuurbericht.nl.

Peer-jeneverbesroest veroorzaakt oranje vlekken op het blad van Pyrus. Op de andere waardplant, de (sier) jeneverbes tast de schimmel (Gymnosporangium sabinae = Gymnosporangium fuscum) takken aan. Deze takken sterven hierdoor langzaam af.

Op het jeneverbeshout vormt de schimmel kleine geel-oranje structuurtjes waarin sporen gevormd worden. Elke spoor kan één vlek op een perenblad veroorzaken. Op het perenblad vormt de schimmel ook sporen. Deze sporen kunnen alleen Juniperus infecteren.

Aangetaste sier-jeneverbessen die zich binnen een afstand van zo’n 500 meter van een perenboom bevinden veroorzaken schade en hoe dichter bij de jeneverbes staat, hoe meer aangetaste perenbladeren te verwachten zijn.

Lang niet alle sier-jeneverbessen worden overigens aangetast door de Peer-jeneverbesroest en ook vatbare sier-jeneverbessen zijn lang niet altijd ziek. De wilde jeneverbes is niet vatbaar voor peer-jeneverbesroest, wel voor andere roestschimmels, onder andere soorten die ook lijsterbessen in plaats van perenbomen infecteren.