Roetschorsziekte in Montferland

De gemeente Montferland gaat dertig zieke esdoorns kappen. De bomen staan in het park Gouden Handen en de directe omgeving te ’s-Heerenberg.

Na veld- en laboratoriumonderzoek door BTL Bomendienst is vastgesteld dat het om de roetschorsziekte gaat: een zeldzame boomziekte die leidt tot het afsterven van de bomen en mogelijk gevolgen voor de volksgezondheid heeft.

Roetschorsziekte wordt veroorzaakt door Cryptostroma corticale, een zakjes-zwam. De schimmel veroorzaakt sterfte bij esdoorns. Vooral na langdurige droogte en hoge temperaturen zijn esdoorns extra gevoelig.

Longziekte
De geslachtelijke sporen worden door de wind verspreid en kunnen bij mensen een chronische longziekte veroorzaken.

Hoewel de kans hierop klein is, wil de gemeente het risico tot een minimum te beperken en worden de zieke bomen vanaf maandag onder toezicht van BTL Bomendienst gekapt

Eerste waarneming
De eerste waarneming en bevestiging van roetschorsziekte in Nederland kwam in 2014 uit gemeente Stede Broec (Noord-Holland). Dit betrof echter brandhout en geen levende bomen.

De gevolgen zijn in de boom zichtbaar aan de acuut teruglopende vitaliteit en door roetachtige plekken op de stam en takken waar de bast is verdwenen.