Roetschorsziekte in Ridderkerk aangetroffen

Tijdens boomonderhoud in de gemeente Ridderkerk is roetschorsziekte aangetroffen. Om verspreiding naar andere bomen te voorkomen zijn de vier zieke esdoorns gekapt, meldt BTL Bomendienst.

Roetschorsziekte komt al geruime tijd voor in Europa en is dit jaar al meerdere malen in Nederland aangetroffen, onder meer in Amsterdam en Utrecht. Er is nog geen bestrijding mogelijk van de ziekte, die veroorzaakt wordt door Cryptostroma corticale, een zakjeszwam. De schimmel veroorzaakt sterfte bij esdoorns. Vooral na langdurige droogte en hoge temperaturen zijn esdoorns extra gevoelig.

De gevolgen zijn in de boom zichtbaar aan de acuut teruglopende vitaliteit en door roetachtige plekken op de stam en takken waar de bast is verdwenen.

Gevaar voor mensen
De sporen van de zwam kunnen in uitzonderlijke gevallen een chronische longziekte veroorzaken. Monitoren en trachten besmetting te voorkomen door tijdige kap van aangetaste bomen is momenteel de enige mogelijkheid, aldus Renzo Vriezekolk, Boomtechnisch Adviseur bij BTL Bomendienst.

BTL Bomendienst en de gemeente Ridderkerk volgen de komende tijd de ontwikkelingen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. De aangetaste bomen zijn onder gecontroleerde omstandigheden verwijderd.