Rotterdam gebruikt middel zonder toelating openbare ruimte

De gemeente Rotterdam heeft bij de bestrijding van het mediterraan draaigatje in de wijk Hillegersberg een bestrijdingsmiddel gebruikt dat hiervoor geen toelating heeft. De gemeente onderzoekt hoe dit kon gebeuren.

Sinds de zomer van 2016 is in delen van de wijken Hillegersberg en Kralingen sprake van een mierenplaag door het mediterraan draaigatje, een exotische mierensoort. Medewerkers van de afdeling Plaagdierbeheersing van de gemeente Rotterdam waren de afgelopen periode druk bezig met de bestrijding van deze mieren.

Niet toegestaan in openbare ruimte

In enkele straten in de wijk Hillegersberg – dus niet in Kralingen – is op drie momenten in juni en juli een middel ingezet dat niet gebruikt had mogen worden. Het gaat om het middel Ficam W. Ficam W is gebaseerd op de werkzame stof bendiocarb. Dit middel wordt in gebouwen gebruikt tegen bepaalde insecten waaronder mieren, en specifiek tegen wespen rondom gebouwen. Het is echter niet toegestaan voor gebruik in de openbare ruimte. De gemeente doet hier intern onderzoek naar.

Landelijk gezien zijn er momenteel nog geen methoden voor de effectieve bestrijding van het mediterraan draaigatje. Daarom onderzoekt de gemeente samen met bewoners, andere gemeenten en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) naar de meest effectieve bestrijding.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties