Rupsenplaag beschadigt buxusplanten

Een rupsenplaag tast buxusplanten in Nederland aan. Het gaat om rupsen van de buxusmot (Glyphodes perspectalis), die oorspronkelijk uit Azië komt. Dat meldt De Rooy Hoveniers op hun website.

Sinds 2006 is de buxusmot aanwezig in Duitsland. De soort kwam via geïmporteerde planten uit Azië in Europa terecht. Sinds 2009 is de buxusmot ook in Nederland aan een sterke opmars bezig.

De vlinders verschijnen in april/mei. Ze zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven zo’n acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad.

Schade
De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten. Van ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt de eerste generatie motten. De rupsen die daaruit voortkomen, zijn in augustus volgroeid.

Vaak wordt dan pas de schade goed zichtbaar doordat delen van de plant kaal worden. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten. De daaruit voortkomende rupsen blijven van de Buxus eten tot ze in oktober in winterrust gaan. Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de Buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en sterft uiteindelijk.

Vlaanderen
Niet alleen Nederland heeft met de plaag te kampen, ook in grote delen van België vreten rupsen van de buxusmot in recordtempo buxusstruiken kaal. In Vlaanderen werden de eerste exemplaren in 2010 gevonden in het Antwerpse district Ekeren. Nu duiken ze overal op in wijken waar veel Buxus staan.

Bekijk een uitzending van de Belgische VRT over de rupsenplaag.