’s Werelds duurzaamste kantoor staat in Limburg

Het nieuwe kantoor van Geelen Counter Flow in het Limburgse Haelen heeft een ongekend hoge score voor het BREEAM-certificaat gehaald. Volgens het bedrijf is de 99,94% nog niet eerder in de wereld vertoond. De ecologische tuin rondom het kantoor, ontworpen door Iverna Zaalberg, is in de beoordeling meegenomen.

BREEAM is een internationale beoordelingsmethode die de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaalt. Eerder scoorde het pand van Geelen Counter Flow inclusief de tuin 94,2% voor de ontwerpfase. Dit was al de hoogste score in Nederland. Afgelopen maanden is ook de opleverfase beoordeeld, zo legt Iverna Zaalberg uit. Nu heeft het duurzame kantoor 99,94% behaald en dat is nog niet eerder in de wereld vertoond.

Landgebruik en ecologie
Het BREEAM-keurmerk Nieuwbouw en Renovatie beoordeelt een gebouw op negen duurzaamheidsonderwerpen. Een daarvan is landgebruik en ecologie. Wil je hoog scoren voor het BREEAM-certificaat dan mag de bouw bijvoorbeeld niet ten koste gaan van de aanwezige flora en fauna.
De buitenruimte is door Iverna Zaalberg van Natuur bij Huis uit Lerop ingericht als natuurtuin. Rondom het kantoor is een bloemrijke prairiebeplanting van kwekerij Lageschaar toegepast. Daarnaast is de tuin onder meer ingericht met insectenhotels, een paddenpoel, inheemse heesterbeplanting en een bloemenweide. De tuin is aangelegd door Herman Vaessen in Maasbree.

Verticale groene binnenwand

Het nieuwe gebouw is ontworpen door Architecten & Bouwmeesters uit Herten-Roermond. Zij hebben Nur-Holz toegepast, een massief houtbouwsysteem waarbij lagen hout aan elkaar worden verbonden met schroeven van beukenhout. Het pand is voorzien van onder meer drievoudige beglazing, daglichtgestuurde led-verlichting, balansventilatie, aardwarmtesondes, zonnecollectoren en een verticale groene binnenwand, waardoor het gebouw energieneutraal is en een gezonde werkomgeving biedt.

In het eerste nummer van Tuin en Landschap heeft een uitgebreid artikel gestaan over de natuurtuin van Geelen Counter Flow.

Foto’s: Iverna Zaalberg