Scholen en bedrijven ontwikkelen lesmateriaal Levend Gebouw

Scholen en bedrijven in de groensector gaan samen lesmateriaal ontwikkelen rond het VHG-concept Het Levende Gebouw. Maandag werd daarvoor op initiatief van de VHG de aftrap gegeven. Bij het project zijn vier onderwijsinstellingen en vier VHG-lidbedrijven betrokken.

Doel van de samenwerking is om Het Levende Gebouw-concept, dat VHG in mei 2019 introduceerde, op een goede manier te integreren in het beroepsonderwijs. Al eerder werkten bedrijven en onderwijsinstellingen samen aan lesmateriaal. Zo werd vorig jaar het keuzedeel Onderhoud Sportvelden en Golfbanen gelanceerd voor leerlingen in het mbo die zich willen specialiseren.

Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en groenbedrijven wisselen hun ideeën en wensen uit voor lesmateriaal over Het Levende Gebouw. (Foto: VHG)
Groen rond gebouwen

De groenbedrijven kunnen inhoudelijke kennis aanleveren voor het lesmateriaal en praktijkdagen invullen. Ook kunnen ze aangeven welke kennis en vaardigheden nodig zijn binnen dit vakgebied. De ondernemers voorzien een aanzienlijke groei van opdrachten als het gaat om groen rond gebouwen. Daarvoor zijn verschillende typen groenprofessionals nodig.

Voor de aanleg van groendaken bijvoorbeeld, is kennis van bouw- en installatietechniek van belang. De onderhoudsmedewerker die interieurbeplanting verzorgt, moet juist beschikken over ‘softskills’ zoals tact en communicatieve vaardigheden. Het lesmateriaal zou niet alleen gericht moeten zijn op studenten in de reguliere opleidingen, maar zeker ook op de groeiende groep zij-instromers waarmee de bedrijfstak te maken heeft.

Techniek en groen

De onderwijsinstellingen werken graag mee aan de ontwikkeling van dit lesmateriaal. Zij zoeken naar een betere profilering van de groenopleidingen om meer studenten naar deze opleidingen te leiden. Het Levende Gebouw kan hierin een belangrijke rol spelen, aangezien het concept jongeren aanspreekt die geïnteresseerd zijn in ‘techniek en groen’.

VHG faciliteert deze samenwerking vanuit haar doelstelling als branchevereniging om samen met onderwijs en bedrijfsleven te zorgen voor goed groen onderwijs. Dat gebeurt onder andere binnen de negen Groene Hotspots die verspreid over Nederland worden opgezet.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties