Social return is sterk in ontwikkeling bij gemeenten. Dit blijkt uit een inventarisatie door TNO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Uit een webenquête blijkt dat 79% van de gemeenten ervaring heeft met het uitvoeren van social return, terwijl 16% geen ervaring heeft en 5% het niet weet.
De cijfers tonen een sterke stijging ten opzichte van eerder onderzoek uit 2010. Toen had 52% van de responderende gemeenten ervaring met social return en 43% niet.
Dit beeld van toenemende inzet van social return wordt ook bevestigd in andere onderzoeken. Zo is een sterke stijging te zien van social return bij de aanbesteding van arbeids- en stageplaatsen (van 20% in 2006 naar 62% in 2009). Ook blijkt social return een steeds grotere rol te spelen bij aanbesteding van projecten op gebied van grond-, weg- en waterbouw.
Verschillen
Het onderzoek van TNO toont verschillen in de toepassing van social return tussen gemeenten van verschillende grootte.
Wat opvalt is dat gemeenten met 50.000 of meer inwoners de meeste ervaring hebben met social return. Gemeenten in de categorie 20.000 tot 50.000 inwoners hebben de minste ervaring met social return.