Spaarbankbos verkocht aan Drentse Landschap

Hoogeveen heeft het Spaarbankbos verkocht aan Het Drentse Landschap. Het bos blijft de functie van een openbaar recreatiebos behouden.

Het Drentse Landschap heeft het bos van ongeveer 80 ha gekocht voor €620.000. Wethouder Tiens Eerenstein: „De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de programmabegroting 2013-2016 opdracht gegeven om het Spaarbankbos af te stoten. Dit omdat het hebben en houden van het Spaarbankbos geen kerntaak is van de gemeente.”

Directeur Eric van der Bilt van Het Drentse Landschap: „De stichting is zeer ingenomen met de verwerving van het Spaarbankbos omdat het bijna nooit meer voorkomt dat er een relatief oud bos van deze omvang kan worden aangekocht. Het is prachtig dat wij het Spaarbankbos nu mogen gaan beschermen.”

Het Drentse Landschap zal het beheer van het bos voortzetten op de wijze waarop de gemeente het tot nu toe heeft gedaan.

Mijnhout
Het Spaarbankbos was ooit een nat heideveld. De Spaarbank kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Dit doel raakte in de loop der tijd uit beeld.

Na de oorlog maakte de Spaarbank er een bos van waar de inwoners van Hoogeveen van konden genieten. In de loop der jaren is het een waardevol bos geworden met een rijke flora en fauna.