Staatsbosbeheer experimenteert met bloemenweides tegen eikenprocessierups

  In Friesland zet Staatsbosbeheer deze zomer een nieuw middel in tegen eikenprocessierups. Dit voorjaar is in delen van de Spokeplas, Landgoed Oranjewoud en speelbos Sparjebird gestart met een proef waarbij geprobeerd wordt de overlast van de rupsen met bloemenweides terug te brengen.

  Samen met een zaadleverancier is een speciaal bloemenmengsel ontwikkeld met onder meer schermbloemige planten. Onderzoek wijst uit dat de natuurlijke vijanden van de rupsen vooral op dit type planten vliegen. Bijvoorbeeld sluipwespen, gaasvliegen, sommige soorten van het lieveheersbeestje, kevers en roofwantsen.

  Ingezaaid
  De drie locaties zijn in maart en april geplagd en ingezaaid. Door speciale bloemenweides aan te leggen vlakbij de belangrijkste vindplaatsen van de eikenprocessierups, hopen we bij te dragen aan een natuurlijke bestrijding van de rups. De aanleg van bloemenweides zorgt voor meer diversiteit in plantensoorten en begroeiingen. Want hoe meer biodiversiteit, hoe meer natuurlijke vijanden en hoe groter de kans op natuurlijke bestrijding van de plaagdieren. De proef wordt de komende tijd goed gevolgd.

  Het is niet de eerste keer dat bloemrijke graslanden worden ingezet tegen de eikenprocessierups. Op meer plekken in Nederland wordt geëxperimenteerd met het bevorderen van de hoeveelheid predatoren van de eikenprocessierups op deze manier.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties