Vakblad voor de Bloemisterij Staatssecretaris Van Dam (EZ) opent Winterlichtkas

  Staatssecretaris Van Dam (EZ) opent Winterlichtkas

  0

  Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft vandaag de experimentele Winterlichtkas officieel geopend op het terrein van Wageningen UR in Bleiswijk. Door een nieuw concept laat deze kas 10% meer licht binnen, waardoor gewassen minder belicht hoeven te worden. Tijdens de opening benadrukte Van Dam nog eens het belang van de glastuinbouw voor de Nederlandse economie, niet alleen vanwege de producten, maar ook op het gebied van kennis en innovatie.

  Eigenlijk is de Winterlichtkas al een half jaar in gebruik. Er wordt nu de tweede ronde komkommers geteeld. De staatssecretaris had niet eerder tijd voor een officiële opening.

  De Winterlichtkas is een nieuw kasconcept dat 10% lichtwinst oplevert dankzij de combinatie van diffuus glas, een nieuw type schermsysteem en een schermdoek dat veel licht doorlaat. De metalen constructiedelen van de kas zijn wit gecoat, zodat 90% van het licht wordt weerkaatst.

  Voor het dek wordt SmartGlass gebruikt, een nieuw type diffuus glas met platen van 300 x 167 cm. Zelfs als het glas nat is of als er condens op zit, neemt de lichttransmissie niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem is gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm.

  Het schermsysteem is voorzien van een nieuw hoogtransparant  schermdoek van LS. De kas is uitgevoerd met een ‘Air in Control’-klimaatsysteem.

  De Winterlichtkas is een samenwerkingsproject van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Bom Group, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron, LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.