Staphorst voert actie voor wilde narcis

  In Staphorst is een bollenbank opgericht speciaal voor de wilde narcis. Hier kunnen bollen worden gestald als bij de herinrichting van tuinen geen plek meer voor ze is; de bollenbank zoekt dan een nieuw heenkomen.

  Van oorsprong groeide de wilde narcis – of Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus om precies te zijn – in heel Noordwest-Overijssel, in vochtige graslanden in beekdalen en aan de randen van veengebieden. De soort werd vanwege haar mooie en vroege bloei in het verleden vaak uitgestoken om vervolgens in de tuin te worden uitgeplant.

  Op de oorspronkelijke groeiplaatsen is de soort verdwenen, maar op erven en in tuinen in Staphorst komt de wilde narcis nog steeds voor. Door herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van tuinen en erven verdwijnen echter ook daar steeds meer wilde narcissen.

  Om het karakteristieke bolgewas voor de streek te behouden hebben Landschap Overijssel, de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst en gemeente Staphorst een ‘bollenbank’ opgericht. Daar kunnen bollen naartoe gebracht worden waar geen plek meer voor is. De bollenbank zoekt dan een nieuw heenkomen.

  De wilde narcis herken je aan de volgende kenmerken:

  – Het is een vroegbloeiende soort die vaak als eerste narcissoort in bloei staat

  – De bloem is tweekleurig met lichter gekleurde, gele bloemdekslippen en een donkerder gele trompet

  – De bloem van de wilde narcis is knikkend tot recht afstaand, die van de trompetnarcis schuin omhoog- tot afstaand

  – De bladeren zijn grijsgroen, terwijl die van de trompetnarcis frisser grasgroen zijn

  Foto: Shutterstock