Steeds meer aandacht voor vergroenen bedrijventerreinen

  Slechts 1% van het grondoppervlak van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren. De Natuur- en Milieufederaties, Stichting Steenbreek en NL2025 vinden dat dit moet veranderen. Gezamenlijk zetten zij zich in om bedrijventerreinen duurzamer in te richten.

  In Nederland zijn er meer dan 3.800 bedrijventerreinen met een gezamenlijke oppervlakte van bijna 100.000 ha. Hiervan bestaat maar 1% uit bomen, vaste planten, gras, sloten en poelen. Het gaat dan ook niet goed met de flora en fauna op bedrijventerreinen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor bedrijven en financiële instellingen, omdat sommige sectoren en bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van ecosystemen. Voor het herstel van biodiversiteit kunnen bedrijventerreinen een belangrijke rol spelen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld groenstroken, parkeerplaatsen en daken biodivers en klimaatadaptief inrichten.

  BIZ Grote Polder in Zoeterwoude is een voorbeeld van een groen, duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein. (Bron: De Groene Stad)

  Economische voordelen

  Een duurzaam bedrijventerrein is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar kan ook economische voordelen bieden voor ondernemers. Zo kan er energie worden bespaard en vermindert het hitte. Ook kan de waarde van het onroerend goed stijgen én verhoogt een groen dak de levensduur van het dak.

  Vergroenen bedrijventerreinen stimuleren

  NL2025, de Natuur- en Milieufederaties en Stichting Steenbreek hebben de handen ineen geslagen om het vergroenen van daken en bedrijventerreinen te stimuleren. Zij zijn hiervoor opzoek naar inspirerende voorbeelden van groen-blauwe bedrijventerreinen. Hiermee willen ze een landelijke beweging van de grond krijgen om het tij van de grijze bedrijventerreinen te keren. Ben jij bekend met innovatieve bedrijventerreinen die groen-blauw zijn ingericht? Mail dan naar info@steenbreek.nl.

  In Tuin en Landschap 24 schreven we ook over partijen die bezig zijn met het vergroenen van bedrijventerreinen. Met een digitaal abonnement kan je dat bericht hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  Bedrijventerreinen
  Slechts 1% van de oppervlakte van bedrijventerreinen bestaan uit groen-blauwe structuren. Foto: Shutterstock.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties