Steeds meer spreiding eikenprocessierups

De eikenprocessierups blijft zich uitbreiden naar het noorden. Ook de spreiding in het seizoen neemt toe. Dat melden Silvia Hellingman van Biocontrole en Arnold van Vliet van de Natuurkalender op de website natuurbericht.nl.

In Drenthe zijn dit jaar veel meer eikenprocessierupsen aangetroffen dan vorig jaar en onlangs zijn ook in de Groningse gemeente Leek eikenprocessierupsen aangetroffen. Nog niet eerder was de soort zo noordelijk in Nederland gevonden.

Op diverse plekken in het noorden (onder meer in Groningen en Drenthe) worden ook nog steeds nieuwe nesten aangetroffen, ook op waar al veelvuldig inspectierondes zijn geweest. Maar ook in Amsterdam werd recent nog een redelijk vers nest aangetroffen.

Overlast
Het feit dat er recent nog nieuwe nesten ontdekt zijn, duidt op een steeds grotere spreiding in de ontwikkeling van eikenprocessierupsen en kan tot gevolg hebben dat de periode waarin eikenprocessierupsen overlast veroorzaken steeds langer wordt.

De vorming van latere nesten dit jaar betekent waarschijnlijk ook een grotere spreiding in de ontwikkeling van de populatie in 2014. Eerder meldde het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat dit jaar, afgezien van Drenthe, juist een ’mild’ eikenprocessierupsenjaar is.