Steeds meer stemmen voor behoud lage btw-tarief

VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat het lage btw-tarief van 6 procent behouden blijft voor onderhoud en renovatie in de bouwsector. Volgens de ondernemingsorganisaties moet het prille herstel in de bouw worden beschermd.

Per 1 juli stopt de tijdelijke regeling voor een laag btw-tarief. Dit kan ten koste gaan van 7.000 tot 8.000 banen die dankzij het btw-tarief behouden zijn gebleven, waarschuwen de ondernemingsorganisaties het kabinet.

Consumenten worden terughoudend met het ouderhoud van hun woning of het kopen van oudere woningen als het btw-tarief weer 21% wordt, verwachten VNO-NCW en MKB-Nederland. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zullen daar de dupe van zijn. „De bouw is sinds 2008 keihard getroffen, harder dan andere sectoren. Er zijn maar liefst 50.000 banen verloren gegaan.”

Groeimotors
Verlenging van het lage tarief kost zo’n €20 miljoen per maand. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan het kabinet dit makkelijk betalen nu de economie weer aantrekt. „De bouwsector en de woningmarkt zijn belangrijke groeimotors van onze economie. Toon politiek koopmanschap nu het kan en moet.”

Petitie
Op internet is ook een petitie gestart tegen beëindiging van het lage btw-tarief voor renovaties. Deze actie is opgestart door Zelfstandigen Bouw en Kwaliteitsvakman.nl. De petitie is inmiddels meer dan 20.000 keer getekend.

Ook is er door de 50-Plus-fractie een motie ingediend in de Tweede Kamer voor continuering van het lage btw-tarief. Op dinsdag 16 juni wordt over de motie gestemd. Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw is er brede steun in de Kamer voor de motie.