Stichting Steenbreek: ‘Flevoland heeft een primeur’

  De provincie Flevoland heeft gezorgd voor een primeur. Flevoland is namelijk de eerste provincie waarbij alle gemeenten, het waterschap en de provincie zelf zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek.

  Op vrijdag 10 december heeft de gemeente Urk als laatste gemeente een handtekening gezet. Urk is nu net als de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde aangesloten bij Stichting Steenbreek. Wethouder Gerit Post is te spreken over de aansluiting van de gemeente Urk bij Steenbreek: „Vergroening zorgt voor natuurlijke verkoeling. Het verfraait de omgeving en het verhoogt het woongenot.”

  Natuurinclusief Flevoland

  Sinds 2020 is de provincie Flevoland aangesloten bij Steenbreek. „Voor de provincie Flevoland is biodiversiteit een belangrijk thema, getuige ons Actieplan Biodiversiteit en onze ambitie voor een meer natuurinclusief Flevoland”, vertelt Harold Hofstra, gedeputeerde Natuur van de provincie Flevoland. 

  „Het is daarom mooi om te zien dat ook onze zes gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland deze ambitie hebben en zijn aangesloten bij Stichting Steenbreek. Minder stenen en meer groen is een boodschap die ons allemaal na aan het hart ligt en die we gezamenlijk breed willen uitdragen. Elke steen minder telt. Daar worden niet alleen flora en fauna blij van, maar meer groen draagt ook bij aan ons algemeen welbevinden en maakt de omgeving een stuk aangenamer”, aldus Hofstra.

  Stichting steenbreek flevoland
  Henke Jense van Stichting Steenbreek (links) en wethouder Gerrit Post van de gemeente Urk met de overeenkomst in handen. (Foto: Leo Brussé)

  Waterschap Zuiderzeeland

  Ook Waterschap Zuiderzeeland had zich al eerder aangesloten bij Stichting Steenbreek. „Met onze deelname aan Steenbreek wil Waterschap Zuiderzeeland zijn inwoners bewust maken van het belang van onder andere een duurzame omgeving dicht bij huis”, zegt heemraad Andries Poppe.

  „Tijdens warme zomers willen mensen verkoeling in de tuin en bij hevige regenval zo weinig mogelijk plassen op straat of op het terras. Samen met Stichting Steenbreek en de gemeenten geven wij inwoners tips over hoe zij bijvoorbeeld hun tuin zo kunnen inrichten dat het goed is voor onder andere biodiversiteit. Denk hierbij aan minder stenen, meer groen in de tuin. Of bijvoorbeeld het opvangen van regenwater in plaats van het laten wegstromen. Op onze website geven we hier allerlei tips over.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties