Code rood: kas ontruimen!

  LTO Glaskracht en Stigas waarschuwen tuinders in de gebieden met code rood om de kas te verlaten, omdat de kans op ongelukken door rondvliegend glas groot is. „Veiligheid boven alles. Haal uw medewerkers onder het glas vandaan als uw bedrijf zich in een code rood gebied bevindt”, aldus de organisatie. Op de website van het KNMI is te zien welke gebiede code rood hebben gekregen.

  Ook kassenbouwers hebben alle werkzaamheden stil gelegd in verband met de veiligheid voor het personeel. „Als een kas half open is, kan de wind er onder komen. Dat is levensgevaarlijk”, stelt een woordvoerder van Knijnenburg-Zwirs.

  In meerdere provincies geldt code rood vanwege zeer zware windstoten van 110 tot 130 km per uur. Bij verzekeraar Interpolis zijn rond het middaguur 400 schademeldingen binnen gekomen, waarvan een deel uit de glastuinbouw. „De meldingen komen uit het hele land, maar vooral uit het midden, op de lijn van het Westland, via de Bommelerwaard naar Duitsland”, is de eerste indruk van woordvoerder Adri Witlox.

  Bij reparatiebedrijf TST (Totaal Service voor de Tuinbouw) in Monster zijn ongeveer honderd meldingen uit de glastuinbouw binnen gekomen. „De piek moet nog komen”, verwacht het bedrijf.

  Foto: Shutterstock

  Begin januari richtte storm ook al voor miljoenen schade aan in de glastuinbouw. Toen lag de windkracht rond 10 Beaufort. De grootste schade werd aangericht in Bleiswijk en omgeving. Bij één glastuinbouwbedrijf sneuvelden 1.500 ruiten.

  In de loop van de dag volgt er meer nieuws.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties