T-rijbewijs vanaf 2015 verplicht

Vanaf 1 januari 2015 wordt het nieuwe trekkerrijbewijs voor landbouwvoertuigen en motorvoertuigen met beperkte snelheid ingevoerd. Het nieuwe trekkerrijbewijs of T-rijbewijs moet de verkeersveiligheid vergroten.

Bij de invoering van het nieuwe T-rijbewijs gaat het CBR de lat veel hoger leggen. Opleiding en examinering worden gescheiden en het examen wordt afgenomen door examinatoren die door het CBR zijn aangesteld.

Bestuurders moeten kunnen aantonen dat zij veilig met een tractor op de openbare weg kunnen rijden. Het T-rijbewijs gaat in veel gevallen deel uitmaken van de opleiding.

Overgangsfase
Heeft u geen trekkercertificaat en ook geen B-rijbewijs? Dan kunt u voor de invoeringsdatum van het T-rijbewijs een trekkerscertificaat halen. Dit certificaat kunt u vanaf 1 januari 2015 omwisselen voor een T-rijbewijs. Dit kan tot een jaar na invoering.

Voor bepaalde werktuigen is geen rijbewijs nodig. Het gaat om zelfrijdende werktuigen en langzaam rijdende werktuigen (16 tot 25 km per uur). Wie jonger is dan 18 jaar mag deze werktuigen alleen onder deskundig toezicht besturen.