Tegenvaller SW-bedrijven loopt op tot €300 miljoen

SW-bedrijven ontvangen 30 tot 60% minder inkomsten uit het zogeheten Lage Inkomens Voordeel. Hierdoor loopt het tekort van de sociale werkvoorzieningen op tot €300 miljoen.

In tegenstelling tot de gewekte verwachting gaat het Lage Inkomens Voordeel (LIV) grotendeels aan de SW-bedrijven voorbij. De Eerste Kamer nam onlangs de Verzamelwet 2017 aan die per 1 januari 2017 ingaat. Inzicht in onbedoelde en ongewenste effecten voor gemeenten en SW-bedrijven ontbreekt echter.

Brancheorganisatie Cedris schat in dat SW-bedrijven komend jaar 30 tot 60% minder LIV-inkomsten ontvangen. Deze financiële tegenvaller komt bovenop een eerdere tegenvaller. Het rijk blijkt in 2012 bij vaststelling van het totaalbudget van te rooskleurige uitstroomcijfers uit te zijn gegaan. SW-bedrijven krijgen daardoor voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening tot 2020 een tekort van €182 miljoen op hun bord.

Samen met de VNG roept Cedris de Tweede Kamer op om de onbedoelde en ongewenste effecten van de wetsaanpassing zo snel mogelijk te repareren.