Gids Gezonde Leefomgeving biedt aanknopingspunten voor omgevingsbeleid

Op de landelijke conferentie ’Alles is gezondheid’ op woensdag 7 februari in Amersfoort werd de Gids Gezonde Leefomgeving gelanceerd. Het gaat om een website die nauw verwant is aan de Atlas Leefomgeving en instrumenten aanreikt om te werken aan een gezonde leefomgeving.

De Gids Gezonde Leefomgeving bevat praktijkvoorbeelden en handvatten om gezondheid mee te wegen in het omgevingsbeleid. De gids geeft houvast voor het hele proces van verantwoording (waarom aan de slag met een gezonde leefomgeving?) tot aan de planvorming (van idee tot realisatie).

Omgevingswet
De Gids gezonde leefomgeving loopt enigszins vooruit op de Omgevingswet, die naar verwachting in 2021 in werking treedt. De Omgevingswet is de basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving en brengt allerlei thema’s samen zodat een integrale visie en beleid kunnen ontstaan. Zoals geluid, veiligheid, natuur en water. Die integrale visie moet ervoor zorgen dat er win-win-situaties ontstaan. Zoals groene geluidswallen die bijdragen aan een reductie van geluid, maar ook de omgeving een prettiger aanzien geven.

Atlas Leefomgeving
De Gids heeft een nauwe band met de Atlas Leefomgeving. De Atlas geeft kaarten weer die laten zien wat de status is van de leefomgeving en laat dus ook zien waar ruimte is voor verbetering. De Gids kan vervolgens behulpzaam zijn bij het daadwerkelijk verbeteren van de situatie.

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties