Toelating glyfosaat met achttien maanden verlengd

  De Europese Commissie verlengt de vergunning voor glyfosaat met achttien maanden. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis bekendgemaakt. De Europese toelating voor glyfosaat zou deze week verlopen.

  Afgelopen weken slaagden de EU-lidstaten er niet in om een meerderheid te vinden voor een nieuwe toelating voor glyfosaat. De Europese Commissie heeft daarom besloten om de huidige toelating met achttien maanden te verlengen.

  Reden voor de verlenging is het aanvullend onderzoek van het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) naar de risico’s van glyfosaat. Dit onderzoek wordt naar verwachting volgend jaar afgerond.

  OnacceptabelInternationale milieuorganisaties als Foodwatch en Greenpeace noemen het besluit onacceptabel en bizar. Zo zou het in strijd zijn met het voorzorgsbeginsel zoals vastgelegd in Europese wetgeving.

  Volgens dit voorzorgsbeginsel mag er geen nieuwe vergunning worden verleend zolang er wetenschappelijke twijfels zijn over de veiligheid. Het feit dat er extra onderzoek naar de risico’s van glyfosaat is aangevraagd toont volgens de organisaties aan dat deze twijfels bestaan.

  Volgens Greenpeace tonen innovatieve boeren, tuinders en groenbeheerders aan dat onkruidbestrijding prima zonder chemie kan.

  Bron: Tuin- en Landschap