Tomingroep bestrijdt onkruid met zwembadwater

  Tomingroep bestrijdt in Amstelveen het onkruid op verhardingen met heet water dat deels afkomstig is uit zwembad De Meerkamp. Hiermee bespaart het bedrijf op kosten omdat dit water al is opgewarmd tot 50°C als het de heetwatermachines in gaat.

  Dagelijks heeft het zwembad zo’n 8.000 liter beschikbaar voor  Tomingroep. Dit water komt uit een buffer die het zwembad als reserve aanhoudt voor het verversen van het water, legt projectleider Jos de Ruiter van het Hilversumse bedrijf uit. „Normaal gesproken wordt dit geloosd op het riool, wat natuurlijk zonde is omdat het om warm water gaat.’’ Nu worden de machines van Tomingroep ermee bevoorraad, die het water verder verwarmen tot 100°C. Het gaat om schoon water, verzekert De Ruiter. Het is gefilterd en gereinigd voordat het de tanks in gaat.

  Empas-machines aangepast

  Tomin gebruikt heetwatermachines van Empas. Die heeft de machines aangepast zodat ermee warm water in plaats van koud water getapt kan worden.  Twee daarvan rijden elektrisch, zij hebben beide een tank van 800 liter. Het zwembad ligt in het hart van de wijk die Tomingroep onderhoudt, wat qua logistiek mooi meegenomen is. De heetwatermachines rijden zelf heen en weer óf worden bevoorraad door een externe tank, dat is afhankelijk van waar de machines zich bevinden en van wat er bestreden wordt.

  Voor het zwembadwater betaalt Tomingroep De Meerkamp een vergoeding. „Maar dat is een stuk goedkoper dan als we het water helemaal zelf moeten verwarmen’’, zegt De Ruiter. Tomingroep gaat de komende drie jaar deze methode inzetten in Amstelveen.

  Foto’s: Shutterstock en Empas

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties