TOP-campagne moet lichamelijke overbelasting terugdringen

  Ondanks eerdere campagnes telt Nederland jaarlijks 113.000 werknemers die door fysieke overbelasting uitvallen. In totaal zijn 460.000 mensen ziek als gevolg van overbelasting. De agro-groene sector steekt hier met kop en schouders bovenuit; 63% komt voor rekening van de sector. Tijd voor een nieuwe campagne.

  De klachten van overbelasting leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van €1,5 miljard. Ruim 2 op de 5 Nederlandse werknemers deden in 2019 fysiek belastend werk. Denk aan zwaar tillen en veel bukken (hoveniers, bosbouw) of steeds dezelfde beweging maken (sierteelt).

  Over de afgelopen jaren is het aantal mensen met klachten iets afgenomen, van 43% in 2014 naar 41% in 2019. Maar nog steeds lijden veel werknemers als gevolg van lichamelijk belastend werk aan een beroepsziekte aan hun rug, nek, schouder, arm, heup of knie.

  Vergrijzing

  Volgens Tanja de Jong van Stigas gebeurt er al veel in de sector. Maar nog steeds is van alle verzuim 50% veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Dit leidt ook vaker tot langdurige uitval. Speciale aandacht is er daarbij voor vergrijzing in de sector. „We kijken hoe je met name oudere werknemers kunt helpen om gezond hun loopbaan door te komen. Gelukkig wordt er steeds meer met accugereedschap gewerkt en wordt steeds meer werk gemechaniseerd. Dat is een positieve ontwikkeling.”

  Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 23 of in ons digitale magazine (met inlog).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties