Tree Stability Monitoring voor Amerikaanse eiken langs N819

De provincie Gelderland laat in totaal 250 Amerikaanse eiken langs de N819 onderzoeken met de Tree Stability Monitoring (TSM) methode. Aanleiding voor het onderzoek zijn drie bomen die binnen korte tijd spontaan zijn omgevallen.

Hoewel er van de buitenkant niets te zien was bleek bij nadere inspectie dat de wortels waren aangetast door houtwitrot, mogelijk door toedoen van reuzenzwam.

In februari waren al 85 bomen onderzocht, vijf hiervan moesten worden geveld. Nu is het onderzoek uitgebreid met nog eens 165 bomen.

Boomadviesbureau De Groot uit Veenendaal voert het onderzoek uit. TSM werkt met Tree Motion Sensors, deze sensoren worden bevestigd op de stamvoet en meten de kanteling van een boom en beweging van de wortelplaatboom.

De sensoren slaan de meetgegevens op en kunnen tot drie weken data opslaan. Wanneer het voldoende gewaaid heeft (bij voorkeur 40 km/u of meer), worden de sensoren verwijderd en uitgelezen. Aan de hand van de metingen wordt afwijkend gedrag gesignaleerd en het risico op windworp ingeschat.

Klik hier voor een video over Tree Stability Monitoring