Troeteleik langs A58 uitgeroepen tot Boom van het Jaar

  De met kap bedreigde eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout is uitgeroepen tot ’Boom van het Jaar 2018’. Dat heeft de organisatie SBNL Natuurfonds vandaag bekend gemaakt. Minister van Nieuwenhuizen heeft laten weten te willen zoeken naar een manier om de boom te sparen.

  De eik in de middenberm van de A58 is voor veel mensen een begrip. De snelweg wordt echter verbreed, waarvoor de boom zou moeten wijken. Aanleg van de weg om de boom heen kost 3,5 miljoen extra, en die is er vooralsnog niet. Daarom is besloten de eik in 2020 te vellen. Na het bekend worden van de plannen voor de kap, is hiertegen onder meer een handtekeningenactie gestart.

  Ook voor de verkiezing boom van het jaar 2018 werd er flink campagne gevoerd voor de boom, die 2834 stemmen kreeg (de nummer twee, de Troostboom op landgoed TerWorm bij Heerlen, kreeg 1858 stemmen). De aandacht lijkt zijn vruchten af te werpen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vanmorgen toegezegd dat ze samen met andere betrokkenen blijft zoeken naar een manier om de ’monumentale boom’ te redden. „We hebben een goede en betaalbare oplossing met zijn allen nog niet gevonden”, zei ze echter.

  Emotionele waarde
  De boom heeft voor veel mensen een belangrijke emotionele waarde. Elke dag passeren duizenden automobilisten de boom vlakbij de grens met België, voor veel mensen is het een ijkpunt op hun reis. Hij kent verschillende bijnamen: De Troeteleik is de bekendste, daarnaast ook ’De boom met het hekje’ of de ’Anneville-eik’.

  Al eerder bedreigd
  Toen rond 1986 deze snelweg werd aangelegd, sneed hij dwars door de oprijlaan van landhuis Anneville. Veel bomen bij het landhuis sneuvelden, ook de Troeteleik werd met kap bedreigd, maar deze eik mocht blijven, omdat hij precies in de geplande middenberm stond. Na enkele jaren legde Rijkswaterstaat drainage aan, omdat de boom dreigde te verdrogen.

  Europese Boom van het Jaar
  Als winnaar van de Nederlandse competitie ’Boom van het Jaar’ zal de Troeteleik nu namens Nederland gaan meedingen naar de titel ‘Europese boom van het jaar’.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties