Tuinbezitter: azijn en chloor als alternatief voor chemisch

Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse tuinbezitters gebruikt momenteel glyfosaathoudende middelen om onkruid of groene aanslag op verhardingen in de tuin of oprit te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek door TNS Nipo in opdracht van Tuinbranche Nederland.

Van deze gebruikers zegt ruim een derde (34%) na een verbod op glyfosaat toch te zullen proberen deze middelen te kopen, hetzij online of in het buitenland. Bijna de helft (45%) zegt over te zullen stappen op azijn terwijl 10% zegt chloor te gaan gebruiken.

Tien miljoen liter azijn
Uit de resultaten blijkt dat op dit moment 40% van de tuinbezitters azijn gebruikt om de verhardingen in de tuin schoon te maken. Gemiddeld gebruiken tuinbezitters zes liter azijn per jaar. Dit betekent jaarlijks dat naar schatting tien miljoen liter azijn wordt gebruikt om terrassen, paden en opritten schoon te maken.

Een meerderheid (54%) geeft aan niets te weten over een mogelijk verbod op chemische en ecologische onkruidbestrijdingsmiddelen. Ruim een derde van de gebruikers (34%) heeft zich nooit laten voorlichten over bestrijdingsmiddelen.