Tuinbezitter vindt duurzaamheid belangrijk

Nederlandse tuinbezitters vinden duurzame materialen en biodiversiteit in de tuin belangrijk. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van tuinmeubelzaak Fonteyn.

Uit het onderzoek onder ruim 500 respondenten komt naar voren dat de Nederlandse tuinbezitter biodiversiteit in de tuin belangrijk vindt. Bijna 70% geeft aan ruimte in de tuin voor insecten en dieren belangrijk te vinden. Ook vindt bijna 68% van de deelnemers het belangrijk dat producten op milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd.

Enigszins haaks op deze bevindingen staat het gegeven dat ruim 86% van de ondervraagden tegels in de tuin heeft liggen. Bij 40% ligt gras in de tuin en bij 22% grind. Het aandeel kunstgras in Nederlandse tuinen is nog gering en scoort minder dan 10%.

Samenstelling
Bij de samenstelling van de tuin zien we dat bijna 90% een terras in de tuin heeft. Ook de border (‘aarde met groen’) doet het goed met ruim 67%. Het traditionele gazon vinden bij ruim 47% van de tuinbezitters. Ruim 22% heeft een vijver in de tuin. Opvallend is dat 13% aangeeft een moestuin te hebben.

In de categorie bouwwerken zien we dat met 25% het tuinhuis nog altijd populair is. Bij ruim 11% staat een veranda en eenzelfde aantal heeft een pergola.

Inrichting
Ruim 55% van de tuinbezitters zo iets aan de inrichting van de tuin willen laten veranderen. Zo’n 77% van de deelnemers heeft de inrichting zelf gerealiseerd. Slechts 11% heeft de inrichting door een hovenier laten doen en 2% door een architect. Voor het onderhoud maakt ruim 7% gebruik van de diensten van een hovenier.

Kijk hier voor alle resultaten uit het onderzoek