Tuttemerulle

Wat is dat toch. Feestjes die foute lui aantrekken. Die de boel opzuipen en er met je vrouw vandoor gaan. Of een femme fatale die de mannen opgeilt en ondertussen het feestvarken vermoordt…

Ik zit bij de prijsuitreiking van De Tuin van het Jaar. Het ‘feestje’ van het jaar! Voor de gein hebben ze een reclame-mevrouw uitgenodigd. Moet u zich voorstellen: een zaal vol hoveniers, de top op het gebied van vakmanschap en ondernemerschap, en dan komt er zo’n Trien Truttebel even vertellen hoe je nieuwe klanten werft:

“…wat je zou kunnen doen is je klanten een kerstkaart sturen… en als je de tuin hebt aangelegd, ga dan eens langs met een bloemetje…”

Ik zit met gekrulde tenen het stompzinnige verhaal aan te horen. Durf niet naar links of rechts te kijken. Bang dat ik een lachbui krijg. Dit is zoals de buitenwacht tegen onze branche aankijkt. Een stelletje boeren die je moet leren hoe je klant schrijft! Nou mevrouw, wij schrijven klant met een hele grote K! Van Koning! En daar hebben we geen tuttemerulle bij nodig van allerhande reclame-graaiers! Ik zou het om willen draaien. Hovenier die reclamebureaus de oren wast over klantvriendelijkheid en eerlijk zaken doen. Daar kunnen ze nog een hoop van leren!

De Mevrouw maakt keurig haar verhaal af. Geen boe, geen ba. We gaan over tot de orde van de dag en er komen 8 fantastische tuinen voorbij. Tuinen gemaakt door vakmensen. Iets om trots op te zijn. Deze mensen zijn gelukkig de twijfel ontstegen dat ze hun intelligentie in handen zouden moeten leggen van dwazen en buitenlui. Hen leid je niet meer om de tuin.

Maar er is een lange weg te gaan. Het imago moet beter. Daarom: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het begint met zelfvertrouwen. Emancipatie. Weet waar je het over hebt. De inhoud. Daar hebben we geen praatjesmakers bij nodig. Gewoon doen wat je zegt en zeg wat je doet.

Ik wil de winnaars van De Tuin van het Jaar 2013 van harte feliciteren met hun prestatie en vakmanschap!