Tweederde hoveniers controleert niet op teken

Ruim eenderde van de hoveniers heeft ooit tijdens het werk een tekenbeet opgelopen. Hiervan is 15% behandeld voor de ziekte van Lyme. Toch controleert tweederde van de hoveniers zich niet na het werk, blijkt uit onderzoek.

Komende week vindt de jaarlijkse Week van de Teek plaats. Maandag vindt in Utrecht de aftrap plaats waarbij een nieuw ontwikkelde controlemethodiek wordt gepresenteerd.

Routine
Insteek van de nieuwe methode is om van het controleren op teken een vaste, dagelijkse routine te maken. Stigas heeft hiervoor een animatiefilm gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je lichaam na een dag in het groen systematisch kunt controleren op teken.

Daarnaast is een registratiesysteem opgezet waar mensen die in het groen werken hun tekenbeten kunnen registreren. Het registreren van tekenbeten moet meer inzicht geven waar op het lichaam, waar in Nederland, bij welke werkzaamheden en in welk jaargetijde er een verhoogd risico is op tekenbeten.

Ziekte van Lyme
Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken door middel van een bacterie, Borrelia Burgdorferi. Door een tekenbeet kan de bacterie in het lichaam terechtkomen. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld, kan deze tot chronische klachten leiden zoals gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen en hartritmestoornissen.